Radionice

Integralni vrtić "Pinokio"

Vrtić „Pinokio“ radi svakim radnim danom od 8-14 časova i obuhvata decu do 15 godina čiji su roditelji u radnom odnosu i nisu u mogućnosti da ostave decu na čuvanje.

U vrtiću se vežba moderan način intergracije, navikavanja na zajednički rad; dece sa invaliditetom i dece široke populacije. Integracioni vrtić vode koordinatori Benedek Marija i Kisimre Vereš Beata. Deca se kroz igru uče kolektivanom radu, disciplini, igraju razne igre i tako razvijaju spretnost, jačaju, gledaju crtane filmove i obrađuju teme, uče o higijeni, pripremaju pesmice za uskrs i dan majki.

Želimo da pomognemo ovoj deci u sustizanju dece istog uzrasta da bi u budućnosti bili u boljem stanju kako bi napredovali u životu.

Tkačka radionica

U okviru “Izida” Društva za zaštitu majki i dece iz Feketića se vrši teoretska i praktična obuka tkanja. Deca i omladina sa smetnjama u razvoju savladavaju razne tehnike tkanja i to od prirodnih materijala. Rad u radionici smo osnovali na saznanju da polako nestaju stari zanati koji čine osnovu našeg kulturnog blaga. U prošlosti u zimskim mesecima kada nisu imale poslove na njivi, žene su tkale. Svoje proizvode lan, kudelju, pamuk su koristili za dalju obradu. Od konoplja su se izrađivali čaršavi, stolnjaci, odeća dok su se od lana izrađivale finije stvari kao na primjer peškiri i dr. Odevni predmeti su takđe bili biljnog (lan, konoplja, itd.) i životinjskog (ovčja i kozja vuna, itd.) porekla.

Članovi našeg društva su bili jako zaintersovani za način življenja naših predaka i tako pre tri godine započeli tkanje. Na početku smo tkali na malim okvirima, pa smo nabavili veći okvir i na kraju i pravi razboj. Među tkanim predmetima nalaze se torbe, jastuci za stolice, zavese, stolnjaci i ćilimi. Najveću pažnju su nam privukli tkani predmeti od vune. Saznali smo da je vuna osnovna komponenta visokokvalitetnih tepiha i jedan je od najotpornijih materijala. Prirodno je otporna na vodu, vatru i mrlje. Odbija čestice prašine, zbog čega je dobro rješenje za one koji imaju probleme s alergijama. Ako proizvod od vune pravilno održavamo, može se poboljšati kvalitet vazduha, zadržavajući prašinu i druge alergene. Tako smo sa nekoliko kilograma vune napravili lepe tašne i ćilime koje su zapazili i naši sugrađani.

Kreativna radionica (krojenje i šivenje)

Da li je ponedeljak ili petak posle podne, sve jedno, navratite u našu radionicu. Naći ćete na toplu i prijatnu atmosferu, neku posebnu bliskost, koja spaja devojke i žene sa invaliditetom ili bez, sve jedno, koje u toj radionici rade vez, kroje i šiju. Ovde se uče o toleranciji, uče vrednost novog rada i osećaj za estetiku.

Takođe se pripremaju i motivišu za samostalan rad, kako bi danas-sutra bili spremni za neko novo zaposlenje.

Osvrnete li se po radionicu ugledaćete već sašivene torbe razluičitih veličina, oblika i namena. Takođe i raznolike i raznobojne ukrasne jastučiće, kuhinjske kecelje, kućne papuče, nesesere, poklone za različite prilike (dan zaljubljenih, dan majki, osmi mart, uskrs, božić, nova godina...). Radovi koji su rađeni u timu, izlažu se na raznim prodajnim izložbama ili se namenski prave za naše ugledne goste i donatore, kako iz zemlje tako i iz inostranstva.
Kordinator radionice: Mileva Radovanović