Műhelyeink/Foglalkozások

Pinokkió napközi

A pinokkió napközi keretein belül a három és tizenöt éves gyerekekkel való foglalkozás folyik a hét minden munkanapján délelőtt.

A csoporton belül integrált foglalkozás folyik, ép és sérült együtt játszik, rajzol és tanul. Célunk a hagyományaink megismertetése, népi játélkok és szokások elsajátítása, egészséges életmódra való nevelés és legfőképpen a tanulásban való felzárkóztatás. Minden tanulási nehézséget beleértve  (az írás – olvasászavart, sejpességet, raccsolást) a gyengébb képességeket igyekszünk korigálni pedagógus, logopédus és pszihológus segítségével.

Szeretnénk ezeket a gyerekeket felzárkóztatni társaikhoz, hogy a későbbiekben jobban tudjanak boldogulni majd az életben.

Vannak tagjaink akik az általános iskola befejezése után tovább szeretnének majd tanulni a szabadkai speciális Középiskolában, ahol szakmát tanulhatnak. Nagyon szép eredményeket értünk el az elmúlt évek folyamán, ez mind a gyerekek viselkedésében és tanulási eredményeikben is látszik.

Szövő műhely

A szövő műhelyünkben jó minőségű szőnyegek, táskák, terítők és függönyök készülnek természetes anyagokból, kézi technikával. A szövés igen szép hagyomány és szeretnénk ezeken a műhelyeken megtanulni majd továbbadni azokat értékeket amit őseink ránk hagytak. Kézi szövésű szőttesek készitésével három éve foglalkozunk, de csak hobbi szinten, saját célra vagy ajándékba. Arra igyekszünk, hogy a munka több fázison menjen végig és minden munkában részt vegyenek tagjaink is.

Minden szőnyeg egyénileg van megtervezve és eredeti motivumokat tartalmaznak amely valamelyik tájegység jellemzői és ugyanakkor beleépül a szövő egyéni kreativitása is. Ezért nagyon fontos, hogy a tervezéskor figyelembe vesszük a tag korát, képességét és kreativitását.  Ezzel elérjük, hogy termékeint, a szőnyegeink minden otthonnak melegséget adjon. Mintáinkat és ötleteinket a színekben gazdag, bonyolult mintázatú népi szőttesekből meritjük és amelyek ma már újból népszerű kiegészítőivé váltak lakásainknak és egyszerre több feladatot is elláthatnaknak . Lehetnek padlószőnyegek, faliszőnyeg ugyanakkor ágyat vagy padot is letakarhatunk vele.

A természetes növényi rostokból készült szőnyegekés a gyapjúszőnyegek előnye, hogy nem okoznak allergiát, ezenkívül nem vonzzák a port, és a lábat enyhén masszírozzák.

Kreatív műhely (szabás, varrás)